Thursday, March 29, 2012

Pertanyaan Berkenaan Solat Sunat Tahiyatul Masjid

Apakah solat sunat Tahiyatul Masjid?

~ Solat itu solat sunat 2 rakaat seperti solat sunat yang lainnya, hanya diniatkan sunat Tahiyatul Masjid. Dilakukan untuk menghormati masjid, bila masuk sahaja ke dalam masjid sebelum duduk.


Bagaimana jika masuk itu terus duduk, masih bolehkan melakukannya?

~ Jika duduk itu dengan sengaja, maka tiada lagi disunatkan solat itu.

~ Jika duduk itu dengan terlupa ada 2 keadaan. Terlupa yang sekejap kemudian ingat kembali, maka dibolehkan bangun dan terus solat. Jika terlupa yang panjang waktunya, kemudian teringat, tiadalah lagi dibolehkan bangun bersolat. Adapun bagi orang yang tidak dapat mengerjakan solat sunat Tahiyatul Masjid disebabkan dia telah duduk atau dia sekadar masuk sebentar untuk sesuatu keperluan, maka dianjurkan membaca: (Subhanallah Walhamdulillah Walailahailallah Wallahu Akbar) sebanyak 4 kali.


Jika masuk ke dalam masjid dan didapati azan sudah berkumandang, bagaimana?

Bila azan sudah berkumandang, maka berdiri menjawab azan tersebut, kemudian melakukan solat sunat Rawatib. Solat sunat Rawatib itu dikira sudah memadai sebagai memenuhi tuntutan solat sunat Tahiyatul Masjid.


Jika masuk ke dalam masjid dan didapati jemaah solat sudah didirikan, bagaimana?

Tiada perlu lagi solat sunat Tahiyatul Masjid atau solat sunat yang lainnya. Jika didirikan, jadi makruh. Terus sahaja mengikut jemaah tersebut untuk solat fardhu. Ia sudah dikira memadai memenuhi tuntutan solat sunat Tahiyatul Masjid.


Apakah bacaannya yang mengiringi surah Al-Fatihah?

Dibaca apa-apa surah yang ringan dan kebiasaan yang dilakukan adalah pada rakaat pertama, surah Al-Kafirun, dan rakaat kedua, surah Al-Ikhlas.


Bolehkah dilakukan solat sunat tahiyatul masjid ini di tempat lain daripada masjid?

Tiadalah dibolehkan yang demikian seperti surau atau musolla (bilik solat). Hanya yang dituntut untuk solat tersebut adalah pada bangunan yang dibina khusus sebagai masjid.


Dipetik dari:
http://fekah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment