Thursday, June 25, 2009

Jauhi Daripada Perbuatan Yang Mengundang Laknat

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ”Sesungguhnya apabila seorang manusia itu melaknat sesuatu, maka laknatnya itu akan naik ke langit lalu pintu akan ditutup supaya ia tidak dapat naik. Kemudian laknat itu akan turun ke bumi lalu pintu bumi tertutup dari dimasuki. Laknat itu mencari jalan kiri dan kanan lalu ia tidak menjumpai jalan haluan. Lalu laknat itu kembali kepada orang yang dilaknat, sekiranya orang itu memang layak dilaknat, maka laknat itu akan terkena padanya. Sekiranya dia bukan ahli yang layak menerima laknat, maka laknat itu akan kembali kepada orang yang melaknat itu semula. ”

- Riwayat Abu Daud


1. Maksud laknat ialah jauh daripada rahmat Allah S.W.T kerana kemurkaan-Nya.

2. Selaku umat Islam yang dididik dengan ajaran Islam yang mulia, kita amat dilarang daripada melaknat, mentohmah, bercakap keji atau hina serta mencaci maki orang lain atau pun makhluk lain yang tidak berdosa.

3. Oleh kerana laknat adalah termasuk di dalam perkara yang boleh membawa kebinasaan, maka kita hendaklah sentiasa berwaspada agar terhindar daripada segala perbuatan keji yang berupa maksiat dan dosa sehingga menyebabkan kutukan masyarakat dan laknat Allah menimpa diri kita.

No comments:

Post a Comment