Sunday, January 25, 2009

SURAH AL-ANKABUT

29. SURAH AL ANKABUT (69 ayat) – ‘LABAH-LABAH’

DITURUNKAN DI MEKAH

Surah Al 'Ankabut adalah surah ke-29 dan terdiri atas 69 ayat. Dinamai Al 'Ankabuut berhubung terdapatnya perkataan Al 'Ankabuut yang bererti labah-labah pada ayat 41 surah ini, dimana Allah SWT mengumpamakan para penyembah berhala-berhala itu dengan labah-labah yang percaya kepada kekuatan rumahnya sebagai tempat ia berlindung dan tempat ia menjerat mangsanya, padahal kalau dihembus angin atau ditimpa oleh suatu barang yang kecil saja, rumah itu akan hancur. Begitu pula halnya dengan kaum musyrikin yang percaya kepada kekuatan sembahan-sembahan mereka sebagai tempat berlindung dan tempat meminta sesuatu yang mereka ingini, padahal sembahan-sembahan mereka itu tidak mampu sedikit juga menolong mereka dari azab Allah SWT waktu di dunia, seperti yang terjadi pada kaum Nuh, kaum Ibrahim, kaum Luth, kaum Syu'aib, kaum Soleh, dan lain-lain. Apalagi menghadapi azab Allah SWT di akhirat nanti, sembahan-sembahan mereka itu lebih tidak mampu menghindarkan dan melindungi mereka.

POKOK-POKOK ISINYA:

1. KEIMANAN: Bukti-bukti tentang adanya hari kebangkitan dan ancaman terhadap orang-orang yang mengingkarinya, tiap-tiap diri akan merasakan mati dan hanya kepada Allah SWT mereka akan kembali; Allah SWT akan menjamin rezeki terhadap setiap makhluk-Nya.

2. HUKUM HAKAM: Kewajipan berbuat baik kepada dua orang ibu bapa; kewajipan mengerjakan solat kerana solat itu mencegah daripada melakukan perbuatan keji dan perbuatan mungkar; kewajipan menentang ajakan mempersekutukan Allah SWT sekalipun datangnya dari ibu bapa.

3. KISAH-KISAH: Kisah-kisah ujian yang dialami oleh Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Luth a.s., Nabi Syu'aib a.s., Nabi Soleh a.s., Nabi Musa a.s.

4. LAIN-LAIN: Ujian itu perlu untuk menguji keimanan seseorang, usaha manusia itu manfaatnya untuk dirinya sendiri bukan untuk Allah SWT. Perlawanan terhadap kebenaran pasti hancur.

FADILATNYA:-

1. Barangsiapa membaca Surah Al-Ankabut, nescaya demamnya akan sembuh.

2. Barangsiapa membaca surah ini akan terhindar dari gelisah dan keluh kesah.

3. Barangsiapa membaca ayat 45, nescaya akan lapang jiwanya dan kuat ibadatnya.

No comments:

Post a Comment